[...] zmniejszenie się siły mięśniowej było nawet kilkanaście pkt % wyższe. Wniosek: co prawda mężczyźni spożyli dużo alkoholu, ale z innych badań wynika, że nawet niewielka ilość etanolu nie jest sprzymierzeńcem sportowca. Podsumowanie Najlepszym środkiem anabolicznym jest dieta. Jednak nie będzie skuteczna dla wzrostu mięśni bez właściwego, [...]
[...] węglowodanów. Znów celowo upraszczam temat, gdyż w wielu rodzajach diety dodatkowo stosuje się rotację węglowodanami w dni treningowe oraz nietreningowe, a także zmienia się ilość węglowodanów np. w okresie bezpośrednio po zakończeniu ćwiczeń siłowych czy interwałowych. 100 g piersi z kurczaka bez skóry ma ok. 21.8 g białka, czyli 257 g białka [...]
[...] się tłuszczu, hipercholesterolemią i uszkodzeniami mięśnia sercowego! Mało tego, trenbolone w odróżnieniu od testosteronu zmniejszał: odkładanie się tłuszczu wisceralnego, ilość trójglicerydów, hiperinsulinemię oraz lepiej chronił serce szczurów. Co najciekawsze, trenbolone spowodował istotnie mniejsze włóknienie mięśnia sercowego oraz wzrost [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one – wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Kiedyś na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. DHEA a regeneracja [...]
[...] stężenia kwasu moczowego, obwodu talii ani triglicerydów. Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych, co zwiększa ilość trójglicerydów => zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej i otyłość „podawanie dużych ilości fruktozy szczurom przez 8 tygodni powodowało wzrost stężenia [...]
[...] się ilości IGF-1, w jednym z badań przy dawce 2,5 mg w ciągu 28 dni zmniejszył IGF-1 o 15%). Po 10 dniach stosowania exemestane u młodych mężczyzn: o 12,5± 11,1% spadła ilość IGF-1 (dawka 25 mg). Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 zwiększa się u [...]
[...] wzrostu. W końcu połączenie białek i węglowodanów stłumiło odpowiedź ze strony hormonu wzrostu. Rola tarczycy Z redukcją masy ciała wiązałbym raczej tarczycę (wpływ T4, T3), ilość masy mięśniowej (co podwyższa wydatek energetyczny) oraz dietę z ujemnym bilansem kalorycznym. Zresztą GH to bardziej prohormon, aktywny jest raczej IGF-1 i tu zła [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] rzędu 15% (lub większego), to jest oczywiste i całkiem normalne, iż kolejne zdobywane kilogramy będą w większości składały się z tłuszczu. Powinieneś zredukować ilość tkanki tłuszczowej przed rozpoczęciem cyklu na masę (aeroby, interwały, dieta redukcyjna, spalacze, beta-mimetyki itd.), mocno przemyśl, czy potrzebujesz aż tylu [...]
[...] = chudniesz. To tylko ogólny zapis, gdyż są wyjątki od reguły. Ma np. znaczenie ile protein dostarczasz w diecie. Gdybyś stworzył deficyt kaloryczny znacznie zmniejszając ilość zjadanego kurczaka, wołowiny, ryb, wieprzowiny czy białka serwatkowego (WPC, WPI, WPH) to zapewne odchudzanie by się nie powiodło. Jaką efektywność posiada bieganie? [...]
[...] g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych osób potrzeba będzie 20-30 minut biegu, by spalić podobną ilość energii, jaka jest zawarta w tym produkcie. „Ale to jest zdrowe, więc jest dobre dla odchudzania” No i tu właśnie tkwi pułapka. Dieta kulturysty „na masie” może być [...]
[...] kiepskiej jakości, wysokoprzetworzona, tańsza żywność, sprzyja otyłości, nadwadze, cukrzycy typu II, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworom (szczególnie ze względu na ilość dodatków, które długofalowo i w dużym nadmiarze mogą być rakotwórcze; kilka lat temu ostatecznie wykazano rakotwórczy potencjał mięsa czerwonego oraz wyrobów mięsnych [...]
[...] obciążenia treningowe w porównaniu do grupy 45-60 lat (wynika to ze środowiska hormonalnego – u mężczyzn poziom testosteronu wolnego i całkowitego maleje z wiekiem,mniejsza ilość estrogenów, u młodych można odnotować większy poziom hormonu wzrostu i IGF-1, stwierdzono również lepszą reakcję układu adrenergicznego na wysiłek – wydzielanie [...]
[...] okazuje się, że kobieta mogłaby bezpiecznie dostarczać 300-600 kcal dziennie więcej, a i tak osiągnęłaby swój cel redukcyjny. Szybkie odchudzanie - problemy na lata Niska ilość energii w diecie, za mała ilość tłuszczu, zbyt mała podaż protein odbijają się negatywnie na zdrowiu, co przede wszystkim widać w przypadku produkcji hormonalnej. Nie [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] Odnotowano spadek ilości hematokrytu (−2,3 ± 4,4%) i hemoglobiny (−2,9 ± 4,1%) – a to oznacza mniejszą moc i wydolność w pracy, szczególnie długotrwałej. Poziom hematokrytu (ilość erytrocytów) jest podstawowym parametrem krwi mogącym mieć związek z wydolnością zawodnika, szczególnie podczas wysiłków w strefie aerobowej: bieganie, triathlon, [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] glikemii węglowodany wg badań warto stosować do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe (np. białko serwatkowe + migdały, wołowina + awokado itd.). Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii Dobierasz kaloryczność tak, aby być na niewielkim deficycie względem całkowitego zapotrzebowania (skorzystaj np. z [...]
[...] np. przez restrykcyjne diety, nadmiar treningu aerobowego itd. Zawsze w trakcie redukcji odnotowuje się spadek beztłuszczowej masy ciała, co ma duży wpływ na REE, NEAT i ilość energii zużywanej na treningu. Najlepsze diety (wysokoproteinowe) umożliwiają utratę tylko 25% mięśni na każde 75% utraconej tkanki tłuszczowej (w uproszczeniu: [...]